Wanneer ik aan kom lopen, staat er een rij vol zwartgeklede, langharige mensen te wachten tot de deuren worden geopend. Waar ze op staan te wachten? Ayreon, natuurlijk; het muzikale progrockmetalproject van Arjen Lucassen. Hij treedt maar zelden op, maar wanneer Lucassen met zijn medemuzikanten op het podium staat, maakt hij er een heus spektakel van. Voor de aankomende vierdaagse concertenreeks in poppodium 013 in Tilburg brengt Ayreon maar liefst 64 verschillende nationaliteiten bijeen. Lust For Life was bij de dress rehearsal voorafgaand aan de shows en mocht deze unieke vertoning met eigen ogen meemaken.
De menigte bestaat zeker niet alleen uit journalisten; de meest enthousiaste genodigden zijn de fans die als vip naar binnen mogen. Bij de deuren krijgen ze een tas, T-shirt en bandje aangereikt. Naast mij hoor ik een stel opgewonden praten over een meet & greet. Ze gebaren naar me en zeggen: “Kom erbij staan!”. Aan de spanning op hun gezichten te zien, belooft deze avond een happening te worden waar menig ‘Ayreonaut’ al tijden naar uitkijkt.
Muzikaal avontuur
Ayreon voert het album Into The Electric Castle – A Space Opera, dat in 1998 werd uitgebracht, integraal uit. Meer dan twintig jaar later, na de heruitgave van de plaat, wordt het verhaal opnieuw verteld. Geheel op een manier zoals alleen deze one-of-a-kind act dat kan.
Into The Electric Castle is meer dan alleen een verzameling nummers; het album vertelt een fictioneel verhaal. Acht personages uit verschillende tijdsperioden belanden in een wereld waar tijd en ruimte geen rol spelen. De karakters krijgen een opdracht: ze moeten het Elektrische Kasteel bereiken en van binnenuit ontdekken. Een vreemde stem leidt hen door hun avontuur. Het verhaal werd oorspronkelijk verteld door Peter Daltrey, maar voor het huidige spektakel heeft Ayreon John de Lancie (bekend van onder andere Star Trek) erbij gehaald. Ook Sharon den Adel en Jay van Feggelen zijn voor deze show om verschillende redenen vervangen door andere – minstens even goede – muzikanten.
Aliens en waterpijpen
Wanneer de theatergordijnen opengaan, verschijnt er een kasteelpoort. Op de achtergrond wordt het sterrenstelsel afgebeeld en er klinkt spanningsopbouwende muziek door de zaal. Aan aankleding geen gebrek, zullen we maar zeggen.
“Earthlings, be quiet!” galmt het door de speakers. Een mysterieuze stem begint te spreken: “It’s time to enter the electric castle.” John de Lancie komt op een van de kasteeltorens tevoorschijn, waarna de deuren van de poort openen; het avontuurlijke meesterwerk vol flitsende lichten, geschminkte gezichten en opvallende instrumentkeuzes begint nu echt.
De indrukwekkende verzameling aan zangers en zangeressen – onder wie Fish, Anneke Van Giersbergen en Edward Reekers – betreedt nummer voor nummer het podium. Met toewijding vertolken de artiesten hun rollen; de mannen verkleed als hun personages, de vrouwen vreemd genoeg niet. Allen hebben ze krachtige stemmen waarmee ze het publiek omverblazen. Ondertussen worden op de achtergrond allerlei verschillende taferelen afgebeeld: van aliens in de ruimte tot donkere paden in onheilspellende bossen. Je weet niet waar je naar moet kijken; alles trekt de aandacht.
In zijn rol als The Hippie loopt Lucassen voor het tweede nummer het podium op, waarop enkele enthousiaste kreten uit het publiek komen. Ondanks dat de muzikant het zeker geen pretje vindt om op het podium te staan, speelt en zingt hij goed. Passend bij zijn rol neemt hij ook nog even de tijd om op een zitzak een trekje te nemen van een waterpijp. Moet kunnen, toch? Aan het gejoel van de fans te horen, vinden zij van wel.
Wat nu?
Wanneer het verhaal ten einde komt, staan alle muzikanten op het podium; ook zij die het einde van het verhaal niet gehaald hebben. De show is echter nog niet voorbij, want voor je het doorhebt, wordt er alweer een nieuw beeld op het scherm geprojecteerd: een man verschijnt en vertelt de fans dat er nog meer op hen te wachten staat. Wat gebeurt er nu? Speciaal voor deze gelegenheid betreden enkele van de zangers en zangeressen één voor één weer het podium om een nummer te zingen van een van hun (en Lucassens) andere muzikale projecten, waaronder Guilt Machine en Stream Of Passion. Het blijkt een toegift waar menig fan even verbaasd van opkijkt, maar daarna toch ook wel weer gelukkig van wordt.
Hoewel Ayreon met zijn excentrieke optredens en unieke combinatie van genres en instrumenten zeker niet voor iedereen is, valt niet te ontkennen dat er een ware show wordt neergezet. Ayreon is misschien niet de grootste naam uit de Nederlandse muziekwereld, maar deze bijzondere act weet de shows binnen no-time uit te verkopen en laat daarmee een blijvende indruk achter. De kans dat Lucassen weer zal optreden met deze zelfde formatie is klein. De trouwe fans zullen deze avond dan ook zeker koesteren. Stiekem wordt er natuurlijk wel gehoopt dat deze uitverkochte concertenreeks zo’n grote indruk achterlaat op de podiumschuwe artiest dat er nog veel meer shows zullen komen.
Ayreon in 013 – dress rehearsal
Gezien op donderdag 12 september 2019
Foto’s door Cristel Brouwer
0 Reacties