Graham Bonnet werd in 1979 bij het grote publiek bekend als zanger van Rainbow op het succesvolle album Down To Earth, inclusief de hit Since You’ve Been Gone. Daarna werkte hij onder andere samen met gitaargrootheden Michael Schenker, Yngwie Malmsteen en Steve Vai. Tegenwoordig heeft de 66-jarige Brit een nieuw project onder de simpele noemer Bonnet, waarmee hij door Europa toert en aan nieuw materiaal werkt.
Onlangs stond Graham Bonnet met zijn nieuwe band in de Patronaat in Haarlem. Het werd een pijnlijke avond: de band begon een uur later dan aangegeven, de zaal was hooguit voor een derde gevuld, de show moest worden stilgelegd (omdat een van de semi-akoestische gitaren het niet deed) en de zanger was ziek en klonk niet opperbest. Iets waarvoor de Brit uitgebreid z’n excuses aanbood. In zijn Rainbow-tijd was hij de headliner op het eerste Monsters Of Rock-festival voor 35.000 man en stond hij bekend om zijn krachtige stem. Het contrast had niet groter kunnen zijn in Haarlem. De zanger bleef positief en werkte zich door de set heen, maar het was wel duidelijk dat hij tegenwoordig vooral teert op zijn tijd bij Rainbow. Toch ziet hij dat niet als de belangrijkste periode uit zijn carrière. “Nee, het belangrijkste was dat ik eind jaren zestig met de Bee Gees kon werken, waardoor ik in de muziekbusiness binnenkwam. Ik zat destijds in The Marbles en de broertjes Gibb schreven het nummer Only One Woman voor ons, wat een hit werd in Engeland.”
Rainbow
Na The Marbles ging de ‘most powerful voice in rock’ solo verder, maar kon hij niet echt potten breken. Ritchie Blackmore was eerder al onder de indruk geraakt van Bonnet en liet hem auditie doen voor Rainbow, dat verlegen zat om een frontman nadat Ronnie James Dio de band verliet. “Ik had nooit verwacht dat ik de gig zou krijgen, want ik was geen langharige rocker en ik had niet veel met de muziek.” Toch maakte Graham genoeg indruk en werd hij gekozen. Op aandringen van zijn manager nam hij de baan aan, wat een gouden zet bleek te zijn. De line-up van Rainbow bestond naast Blackmore en Bonnet op dat moment verder uit drummer Cozy Powell, toetsenist Don Airey en bassist Roger Glover. Samen namen zij het, tot op de dag van vandaag, succesvolste Rainbow-album Down To Earth op, met daarop de superhit Since You’ve Been Gone. Het nieuwe, commerciëlere geluid sloeg aan, maar volgens Bonnet had hij daar niks op in te brengen. “Russ Ballard schreef Since You’ve Been Gone en later I Surrender. Daarmee werd het een beetje zijn band. Ritchie zelf wilde een sound die meer leek op Foreigner, maar ik klink niet als Lou Gramm. Later met Joe Lynn Turner als zanger, lukte hem dat wel.”
Ondanks het succes van Rainbow maakte Graham maar één album met de band. “We dachten dat we door het succes niet zo hard hoefden te werken voor de volgende plaat, terwijl we in feite nog harder hadden moeten werken. Bovendien verliet mijn goede vriend Cozy Powell de band en daardoor werd het voor mij veel minder leuk. De lol was weg. Daarnaast vond ik van de nieuwe nummers alleen I Surrender goed. Het management stelde daarom voor er een zanger bij te nemen en mij alleen de nummers te laten zingen die ik leuk vond, maar dat vond ik niks. Ik wilde iets anders doen.”
Michael Schenker en Alcatrazz
Dat gebeurde in de vorm van een soloalbum met de titel Line Up. Ondertussen maakte Grahams maatje Cozy Powell de overstap naar de band van Michael Schenker. Toen ook zij zonder zanger kwamen te zitten, maakte hij de overstap naar MSG. Ook met deze groep nam hij in 1982 één album op, Assault Attack, maar deze keer was zijn vertrek niet vrijwillig. Tijdens de warm up-show voor het Castle Donnington Festival, liet de Brit zijn broek zakken voor het publiek en werd hij ontslagen. “Het was een hele beschonken dag, niet alleen voor mij, maar voor de hele band. Michael Schenker zou de headliner zijn op het festival en ik had het bijna verkloot voor ze. Op deze manier konden we daar niet gaan staan, dus werd ik de zondebok en kon ik vertrekken.”
Graham had inmiddels de reputatie van ‘hired gun’, maar voelde zich prettiger in een vaste bandomgeving, en richtte in 1983 Alcatrazz op. De ster van de band zou echter niet de zanger zijn, maar de 19-jarige Zweedse gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen. Na één album werd de gitarist al ontslagen, vanwege een aanvaring met de frontman. “Toen hij doorhad hoe goed hij kon spelen, kreeg hij een enorm ego en werd hij ontzettend onbeschoft tegen de rest van de band. Tijdens een show struikelde ik over zijn gitaarkabel, terwijl hij met een solo bezig was, en trok ik ‘m eruit, waardoor Yngwie niet meer te horen was. Na het optreden liep ik naar de tourbus en stormde hij naar buiten. Hij pakte me bij m’n keel en probeerde me te wurgen. ‘Klootzak, waarom deed je dat?!’, zei hij. Gelukkig kwam één van de beveiligers er tussen. Hij zei tegen Yngwie dat hij hem zou vermoorden als hij me nog één keer aanraakte. Dat was het einde van Yngwie in Alcatrazz.” Opvolger Steve Vai verliet uiteindelijk ook de band en Alcatrazz werd na nog één album met gitarist Danny Johnson ontbonden.
Terugkijkend had Bonnet liever één succesvolle, langlopende band gehad, maar toch kijkt hij tevreden terug op zijn carrière. “Ik heb geluk gehad. En aan de andere kant hebben de mensen die met mij werkten ook een mooie carrière gehad. Ik was een soort opstapje, hoewel ik me dat toen niet realiseerde. Maar als je ergens anders meer geld kan verdienen, waarom zou je het niet doen? Hoeveel je ook van de muziek houdt, het gaat er uiteindelijk toch om dat je er geld mee verdient. Het is voor mij ook gewoon mijn baan. Ik heb dit vanaf mijn negentiende gedaan en iets anders kan ik niet. Bovendien heb ik er nog steeds veel plezier in, dus ik ga net zolang door tot ik geen stem meer heb.”
0 Reacties