Met maar een podium lijkt het tweedaagse Holland International Blues Festival op het platteland van Grolloo een kleinschalige dorpsaangelegenheid. En dat is het qua sfeer ook. Maar vergis je niet: achter het dorpscafé staat de grootste feesttent van Europa en die biedt plaats aan een kleine veertienduizend bezoekers. Het festival is compleet uitverkocht en dat is maar goed ook, want er loopt voor een slordige 1 miljoen euro aan artiesten over het podium. Alleen ZZ Top kost al een kwart miljoen en dan hebben we het nog niet gehad over het prijskaartje om de nek van Van Morrison en Lynyrd Skynyrd.
Als je toch een bluesfestival op touw wilt zetten, moet je het ook goed doen, meent mede-organisator Johan Derksen. Zeker als je wel een paar centen hebt stuk te slaan. En daar is hij zowel deze vierde en de editie van vorig jaar samen met Gregory Elias en Jan Lagendijk wat mij betreft prima in geslaagd. Want met namen als ZZ Top, Van Morrison en Lynyrd Skynyrd heb je toch wel de bovenlaag uit de wereld van de bluesrock, r&b en southern rock te pakken. Maar natuurlijk is ook het gitaarwonderkind Jonny Lang niet te versmaden. En achteraf blijken minder bekende goden als Curtis Salgado, Danielle Nicole, Gary Clark Jr., Eric Gales, St. Paul & The Broken Bones en Delgrès voor een groot deel van het publiek aangename verrassingen te zijn. Kortom, het was dit weekend op het Drentse platteland volop genieten van Amerikaanse bluesmuziek in al z’n kruisbestuivingen.
Vrijdag
Met haar tomeloze energie weet de Amerikaanse blueszangeres Danielle Nicole vrijdagmiddag met haar rauwe stem en adequaat basgitaarspel de stemming er aardig in te krijgen. Ook zanger/mondharmonicaspeler Curtis Salgado weet van wanten. Hij beschikt over een gloedvolle soulstem waarmee hij z’n publiek moeiteloos bij de les weet te houden. Muziek die balanceert op de smalle scheidslijn van grote stadsblues, soul en r&b.
En dan is de beurt aan Jonny Lang. Een man die met zijn inventieve en scheurende gitaarsolo’s net als Kenny Wayne Shepherd al sinds zijn vroege tienerjaren op de planken staat. Lang is inmiddels een dertiger en een rasartiest die uiterst beheerst de ene na de andere inventieve gitaarlick op z’n publiek loslaat en niet schroomt een flinke vleug gospel door zijn muziek te mixen. Nee, hij maakt er geen geheim van dat hij in de Heer is.
Lang is een goed opwarmertje voor Van Morrison, de zingende non-conformist. Zwart streepjespak, parmantig blauw hoedje, grote zonnebril en mondharmonica op zak. Met z’n zeskoppige band is hij er helemaal klaar voor. Nummers als Ride On Josephine van Bo Diddley, Boppin’ The Blues van Carl Perkins en de massaal meegezongen Ray Charles-klassieker I Can’t Stop Loving You maken duidelijk dat deze man nog niets aan dynamiek verloren heeft. Al communiceert hij nog steeds niet met zijn publiek en kondigt hij geen enkel nummer aan. Maar dat hoeft ook niet, want de festivalgangers hebben er meer dan genoeg aan om de breedgeschouderde muzikant tevreden grommend en brommend achter de microfoon te zien staan, daarbij beurtelings blazend op de mondharmonica en saxofoon. Uiteraard blikt Morrison ook even terug op zijn gloriedagen met Them en komen het onverslijtbare Gloria en Here Comes The Night voorbij.
Maar de echte uitsmijter van deze vrijdag is toch wel ZZ Top. Vijftig jaar op pad inmiddels en nog altijd in dezelfde bezetting: Billy Gibbons op gitaar, Dusty Hill op bas en Frank Beard op drums. En die laatste nog altijd zonder baard. Echte vrienden zijn ze allang niet meer, maar man, wat een dijk van een show weten ze nog altijd neer te zetten. Ik zag ze in 1977 voor het eerst, toen nog zonder lange baarden, in gewone spijkerbroeken en met een nepstier als rugdekking. Toen bestond een ZZ Top-show ook al voor driekwart uit briljante laag-bij-de-grondse gitaarsalvo’s van Gibbons en anno 2019 is dat eigenlijk niet eens zo veel veranderd, constateer ik na al die jaren. Nummers als Tush, Jesus Just Left Chicago en La Grange prijken nog altijd op de setlist van dit opmerkelijke Texaanse trio. Door de muziek aan te lengen met een scheutje elektronica brak ZZ Top in de jaren tachtig internationaal door. Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man en Legs zijn uitgegroeid tot regelrechte klassiekers en hebben bluesrock opnieuw op de kaart gezet. Vrijdagavond kwamen al die hits weer voorbij, in een onderkoelde, stroperig trage versie. Moddervet, maar fascinerend.
Zaterdag
De tweede dag gaat het festival onverdroten verder. Het wordt weer een mooi dagje, want opnieuw is de variatie groot. Met de geboekte artiesten krijgt het publiek op deze tweede festivaldag een evenwichtige mix van soul en blues voorgeschoteld. De dag wordt geopend door Delgrès, een trio dat is geformeerd rond de Franse gitarist en zanger Pascale Danaë en ook hij weet dat je met de bekende twaalf maten heel wat leuke kunstjes uit kunt halen. In z’n muziek hoor je zowel The Black Keys als John Lee Hooker terug.
Onvervalste soul komt uit de kelen en instrumenten van de achtkoppige band St. Paul & The Broken Bones uit Birmingham, Alabama. Boegbeeld is zanger Paul Janeway die een puike show weet neer te zetten. Hij is een man die de brede gebaren niet schuwt en een enorme strot op kan zetten. Hij schroomt daarbij niet om als een heuse televisiedominee met zegenende handen het publiek in te lopen. De gitarist Eric Gales lijkt bij vlagen de reïncarnatie van Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan, vooral als hij nog eens Hendrix z’n Voodoo Chile breed uitmeet. Saillant detail: Gales is rechtshandig, maar heeft gitaarspelen geleerd van zijn broer die linkshandig is. Daardoor heeft hij zich aangeleerd om ook linkshandig te spelen, net als Hendrix dus. Waarvan akte.
Gary Clark Jr. komt uit Austin, Texas, draagt net als wijlen Stevie Ray Vaughan een veer op zijn cowboyhoed en trekt bij elke gitaarsolo een gezicht alsof iemand bezig is hem te wurgen. Met zijn inventieve spel op de zes snaren bewijst Clark terecht de Nieuwe Hoop van de blues te zijn door de grenzen van dit genre flink op te rekken. Als Eric Gales tegen het eind van de set met z’n gitaar onderste boven Clark een handje komt helpen, krijgt het festival een compleet onverwacht hoogtepunt. “Beter dan dit kan het niet worden”, zucht een bezoeker met glinsterende ogen.
Ik kan er niets aan doen, maar Lynyrd Skynyrd is voor mij nog altijd Ronnie Van Zant en Sweet Home Alabama. Ronnie is allang dood, maar Sweet Home blijft trots op de setlist van de groep staan. Van de muzikanten die zaterdagavond in Grolloo het podium beklimmen, is alleen gitarist Gary Rossington over van de oorspronkelijke bezetting. Maar Ronnie’s broer Johnny Van Zant is natuurlijk een belangrijke pijler onder de groep. Lynyrd Skynyrd staat anno 2019 nog altijd voor oerdegelijke southern rock, zonder opsmuk. Weinig subtiel worden onveranderd twee sologitaristen in stelling gebracht om het publiek onder vuur te nemen met daverende salvo’s. Gespierde rock uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten die volkomen tijdloos is. Lynyrd Skynyrd gaat er naar eigen zeggen binnenkort mee stoppen. Het vuur is bezig te doven, maar daar valt in Grolloo nog weinig van te merken. De groep is een waardige afsluiter van dit bijzondere festival. Volgend jaar wordt het driedaags feest, belooft Johan Derksen na afloop gul.
Holland International Blues Festival 2019
Gezien op 14 en 14 juni
Foto’s door Ans van Heck
18 Reacties
Mooi verslag ! Compliment
Jammer dat ik er niet bij was… Wellicht een andere keer. Boeiend verslag Harry!
alleen de zaterdag geweest,maar wat een waanzinnge dag was het,met voor mij als hoogtepunten Eric Gales en Gary clark Jr.Selgres was grandioos, een driekoppige band met de sousafoon als vervanger van de bas.St.Paul& the Broken Bones was voor mij onbekend,maar wat een fantastisch optreden.De afsluiter Lynyrd Skynyrd is net echt my cup of tea,maar wat een waanzinnige set speelden die gasten,al met al was het weer een waanzinnige goed muziekfeest.Volgend jaar weer van de partij.
Lynyrd Skynyrd, wát een band! Wát een power. Wát een drive! Hulde!
Twee geweldige dagen gehad met aalleen maar top artiesten . Hulde aan de organisatie. Super
Waren er met z.n 6 maar
Geweldig georganiseerd en wat een feest die 2 dagen dat we er waren
Volgend jaar maar beth
hart en don baker uit Ierland die is ook fantasties
We zijn er volgend jaar weer bij
Eric Gales Eric Gales Eric Gales
Wat een heerlijke artiest showman
Doet dit al jaren mensen
Passie en lol op het podium
En knijtergoed gitaarwerk en dito zang
Een verademing om echte bluesmen en woman zo te zien spelen.
Volgend jaar als hoofdact AUB.
Kenny Wayne en Beth samen met Walter Trout en Robert Cray ‘
Van Team Nl graag De Wolff en Julian Sas en Adje van de Berg.
Eric Gales wel als afsluiter op de Zaterdag.
het was weer geweldig Derksen bedankt weer voor die geweldige artiesten. mooi verslag
Zaterdag geweest, wat een geweldige happening. Eric gales was voor mij de hoofdact, WEERGALOOS. Wat mij betreft samen met Beth Hart, fantatische combi. En de Eric Gales uitvoering van Voodoo Chile, tranen in mij ogen.
Alleen op vrijdag geweest. Had weekend kaarten maar moest terug naar Denemarken waar ik woon. Prachtige dag gehad. Inderdaad: recht achter de dorpskroeg. Supersfeer. Noorderlingen zowiezo relaxt, maar mensen overal vandaan en topsfeer.
M’n kaarten voor zaterdag? Bij de uitgang aan een ruige maar vriendelijke security reus gegeven en gevraagd om 2 mensen blij te maken die het “kunnen gebruiken” Grolloo FOREVER . Henk
Bedankt Johan en component voor een weergaloos festival,het was genieten van begin tot het eind,hier kan ik weer een jaar op teren
Bedankt Johan en companen voor een weergaloos festival,het was genieten van begin tot het eind,hier kan ik weer een jaar op teren
Wanneer is het in 2020?
Zo jammer dat we dit ge mist hebben!
Op het laatste moment kaarten gekocht voor zaterdag. Om heel eerlijk te zijn om Lynyrd Skynyrd te zien en te horen, wellicht de laatste kans….. Maar als je toch kaarten hebt, ga je natuurlijk ook voor de andere artiesten. En wat voor artiesten! Eric Gales was geweldig!!!! Tel daar een supersfeer bij op en als afsluiter Lynyrd Skynyrd, we hebben genoten. Dankjewel organisatie!
Volgend jaar 3 dagen.vond alleen van Morrison minder.
Johan for president.
Hoogtepunten: Danielle Nicole(!), Van the Man, Eric Gales(!), Curtis Salgado.
Volgend jaar weer. De B&B is al geboekt :-)
Buiten de weergaloze muziek om ook nog even alle complimenten voor iedereen er om heen. Wat denk je van: altijd schone toiletten, een opgeruimde vloer ook aan het eind van de avond en ook nog eten en drinken voor een heel redelijk prijs. Ook dat maakt Grolloo tot een superfeest!!
Hebben wij ook nog het genoegen om al die jaren op de Boerhaarshoeve te kamperen met nog meer muziek, gezelligheid en de trekkertram niet te vergeten…..
Een weekend om nooit te vergeten!